Balatoni legendák 2. – Haláp, az óriáslány legendája

A 24 fejű sárkány legendája után következzen egy kicsit békésebb, bár hasonlóan szomorú történet.

Évezredekkel ezelőtt a földön még óriások (is) éltek. Szelíd óriások voltak ezek, már persze  maguk módján, ha a környéken élő emberek nem háborgatták őket, akkor ők is nyugodtan élték mindennapjaikat.

A múló évszázadok során aztán lassan leáldozott az óriások ideje, annyira, hogy végül csak két óriás maradt: egy Balaton nevű férfi, aki Haláp nevű lányával élt egy badacsonyi sziklavárban.

Haláp, az óriáslány, kedves, békés teremtés volt, csak éppen rettentően magányos, hiszen öreg, morgós apján kívül már nem élt egyetlen másik óriás sem.

Haláp aztán egy napon összetalálkozott és barátkozott egy emberlánnyal, Csillával, akit haza is vitt magával a sziklavárba.

Az óriáslány magánya ezzel némileg csökkent, most már volt játszópajtása, tudott kivel beszélgetni, sétálni.

A helyzet azonban megfordult: most Csilla, az emberlány érezte egyedül magát, hiszen sokkal nagyobb nyüzsgéshez szokott, mint amit Balaton sziklavárában tapasztalt.

Vágyakozni kezdett haza, és ez a vágy akkor vált igazán tűrhetetlenné, amikor az erdőből meghallotta a kedvese vadászkürtjének hangját.

Haláp hiába kérlelte, hogy maradjon, Csilla végül elmenekült az óriáslánytól és visszatért az emberek közé.

Az újra magányossá váló Haláp pedig bánatában kiugrott a sziklavárból.

Balaton, amikor megtalálta lánya testét, egy hatalmas sziklával akart neki emléket állítani. Azonban, amikor felemelte a sziklát, annak helyén egy sebes, örvényes  forrás tört elő, ami felborította az óriást és maga alá temette a szikla.

A forrás tovább buzgott, lassan vízzel árasztva el a bakonyi sziklavár környékét.

Balaton pedig a lányával együtt azóta is a róla elnevezett tó, a Balaton mélyén fekszik. Az óriáslány emlékét pedig a koporsó alakú hegy, a Haláp őrzi.

2018-11-23T16:47:11+00:00